Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Meld je dan aan voor onze nieuwbrief.

Terug

Blog: Werkgeluk is geen doel op zich, maar een manier van werken

We doen allemaal prachtige dingen op ons werk, hebben de mooiste contacten en behalen grote en kleine resultaten. Maar worden we er ook gelukkig van?

Werkgeluk

Sla je een compliment weleens op?

Geluk hangt niet samen met wat je allemaal kunt of bereikt. Wat we kunnen, vinden we vaak vanzelfsprekend en wat we bereiken, heel vaak ook. Maar dat een klant echt blij is met wat je hebt gedaan of gemaakt, daar staan we eigenlijk vaak te weinig bij stil. Dat mooie compliment, de opmerking ’hier kunnen we echt wat mee’. Sla je die weleens op? En denk je hier nog wel eens aan terug? Hoe evalueer jij jouw werkdag? 

Positieve ervaringen van de dag

Ben je vooral bezig met wat je niet hebt afgekregen of waardoor je gestoord en afgeleid bent? Of waar je je aan geërgerd hebt? Of sta je ook stil bij de positieve ervaringen van de dag, zoals de onverwachte gesprekken met klanten, de collega die je uit de brand hebt geholpen en de berekening die je inzichtelijk hebt gemaakt.

De drie factoren van werkgeluk

Een valkuil is om steeds méér te doen om voldoening te halen uit je werk. De sleutel naar werkgeluk is gelegen in vaker stil staan bij wat jou voldoening geeft en wat de ander aan geluk overbrengt in zijn reactie en uitstraling naar jou. Volgens een oude Chinese wijsheid bestaat geluk uit drie dingen:

  • Iemand om van te houden
  • Iets zinvols om te doen te hebben
  • Iets om op te hopen

Laat jouw werk dat zinvols zijn om te doen. Zo geef je jouw werkgeluk een kans.

Het ervaren van geluk

Je ervaart geluk zonder dat je hier heel hard voor moet werken. Geluk is een gevoel dat je soms ineens overvalt. Dit plotselinge geluk overvalt iedereen van tijd tot tijd. Het gebeurt op momenten dat je je ontspannen voelt, dat je je plotseling dankbaar en verbonden voelt. Je doet niets om je doel te bereiken, en plotseling heb je het bereikt. Hoe mooi en simpel kan het zijn? Je ervaart geluk door stil te staan bij wat je doet en brengt, maar ook bij wat je ontvangt.

Sta je weleens stil?

Stil staan bij iets is voor veel mensen moeilijker dan íets doen. Omdat we gewend zijn en van elkaar verwachten altijd iets te doen en door te gaan. Weinig mensen nemen de tijd om niets te doen. Veel mensen zoeken naar geluk door altijd iets te doen en blijven constant bezig. Maar wanneer je jezelf toestaat om stil te staan bij wat je hebt gedaan, waar je blij van wordt en trots op mag zijn, kun je vanzelf meer geluksmomenten ervaren. Vooral ook in jouw werk. Omdat daar dan de ruimte voor is.

Je hoeft geluk niet te bereiken

Jouw vermogen om gelukkig te werken heeft niets te maken met het bereiken van een einddoel. Het is veel meer afhankelijk van jouw vermogen om mee te gaan op de stroom van geluk. Hoe vaker jij in deze ‘flow’ komt, des te beter je je zult voelen. Geluk draait niet om resultaten. Het draait om dankbaarheid, liefde en verwondering. Werk kan niet altijd leuk zijn, je hebt vrijwel altijd de mogelijkheid in meer of mindere mate mee te gaan op de rivier van geluk. Dus neem eens een moment voor jezelf om na te denken over de volgende vragen:

  • Waarvan word jij gelukkig in jouw werk?
  • Waardoor kan jij gelukkig zijn en vooral ook gelukkig blijven in jouw werk?
  • En wanneer heb jij voor het laatst werkgeluk ervaren?

Ik wens je veel werkgeluk.

Over de schrijver

Mijn naam is Suzanne van der Heiden en ik ben panellid. Als psycholoog Arbeid & Gezondheid richt ik mij op het mentaal versterken van iedereen. Dit doe ik wandelend buiten in individuele coachingstrajecten en samen met opdrachtgevers in team- en organisatieprogramma’s.

Ik ben graag buiten en werk ook zoveel mogelijk buiten als wandelcoach. Ik woon in Herveld met 4 kinderen en mijn man. Opgroeiende kinderen vragen natuurlijk veel tijd en aandacht, maar zorgen ook voor veel gezelligheid en mooie feedback! In mijn vrije tijd ben ik veel terug te vinden in de natuur. Ik wandel graag langere afstanden en ben terug te vinden op de camping of onze boot. Lezen en afspraken met anderen geven mij ook veel energie.

Ik ben 10 jaar geleden naast mijn baan in loondienst voor mijzelf begonnen om buiten gebaande paden te kunnen werken. Vandaag richt ik me naast de wandelafspraken op begeleiding van teams en organisaties op mentale thema’s als mentale veerkracht, samenwerken, communiceren en werken vanuit je kracht. En omdat samenwerken met anderen ook belangrijk voor mij is, hou ik ervan samenwerkingsverbanden en netwerkcontacten te hebben.

Suzanne van der Heiden