Zzp’en naast het werken in loondienst? Zo doe je dat.
Hybride ondernemerschap staat voor het runnen van je eigen business en daarnaast werken in loondienst. Of net andersom, dat je voornamelijk in loondienst werkt en je daarnaast bouwt aan jouw eigen bedrijf. Hoe je het ook inricht op jouw eigen manier, hybride ondernemerschap kent voor- en nadelen. In deze blog delen we tips en tricks die je kunnen helpen ‘happy, healthy en productive’ te zijn als hybride ondernemer.
Hybride ondernemerschap
Hybride ondernemerschap wordt in Amerika ook wel ‘moonlighten’ genoemd. Want als ‘moonlighting’ ondernemer is het een uitdaging ruimte te vinden om je eigen business op te bouwen, zonder gedoe te krijgen met je werkgever. Tja, dat resulteert er al snel in dat je in de avonduren je creatieve ideeën op papier zet of je website aan het bouwen bent. Vandaar de term ‘moonlight entrepreneur’.
Redenen om hybride ondernemer te worden
Hybride ondernemerschap is een bijzondere constructie: het voelt als een zegen en uitdaging tegelijkertijd. Laten we allereerst stilstaan bij de voordelen van hybride ondernemerschap. Waarom is het interessant om zzp’er te zijn naast het werken in loondienst?
Meer grip op je agenda
Wanneer je parttime in loondienst werkt en de overige werkdagen als zzp’er inricht, betekent dat in het algemeen dat er meer ruimte ontstaat om jouw agenda in te richten zoals jij dat wilt. Je plukt de vruchten van een verhoogde dosis autonomie in jouw werkweek. Als zzp’er bepaal je zelf op welke momenten je werkt. Ben je vooral ’s morgens of ’s avonds productief? Op jouw zzp-dagen ben jij de baas en richt je de dag in zoals dat het beste bij jou past. Tussendoor even wandelen om nieuwe business inspiratie op te doen? Jij bepaalt! Zorg ervoor dat je jouw ideale ritme ontdekt en bouw zo, naast je werkzaamheden in loondienst, aan jouw droombusiness.
Veel professionals kiezen ervoor als zzp’er te werken vanwege de behoefte aan een nieuw avontuur.
Hoewel het werken in (vast) dienstverband ook de nodige uitdaging kan bieden, blijkt uit onderzoek dat veel professionals ervoor kiezen als zzp’er te werken vanwege de behoefte aan een nieuw avontuur. Het werken als hybride ondernemer kan een fijne manier zijn om naast het werken in loondienst vervulling te geven aan de prangende nieuwsgierigheid naar een nieuwe uitdaging. Een mooie bijvangst is dat de keuze voor (parttime) zzp’er te zijn vaak ook zorgt voor een boost in jouw professionele en persoonlijke ontwikkeling, zonder de financiële zekerheid van het werken in loondienst op te moeten geven. Denk bijvoorbeeld aan het opdoen van nieuwe vaardigheden en kennis, maar ook groeien in je zelfvertrouwen en het bouwen van een professioneel netwerk. Grote kans dat je daar ook de vruchten van plukt in jouw loondienst-werkzaamheden!
De touwtjes in eigen handen
Deze hoge werkdruk komt vaak niet ten goede van de werksfeer. Het mooie aan zzp’er zijn is dat je jouw eigen baas bent. Je kiest zelf wanneer je werkt, met wie je werkt, welke opdrachten je aanneemt én op welke manier je dat doet. Zo kun je als zzp’er zelf bepalen of je liever vanuit huis of op locatie werkt, uiteraard in overleg met de opdrachtgever. In het werken als hybride ondernemer kun je daarom tegemoetkomen aan jouw behoefte zelf de touwtjes in handen te hebben op de dagen dat je niet voor de baas werkt. De vrijheid die je op deze dagen ervaart, kan ervoor zorgen dat jouw behoefte aan autonomie wordt vervuld waardoor je met meer plezier jouw taken in loondienst uitvoert. Je ervaart ‘the best of both worlds’!
5 tips to get the best of both worlds
Natuurlijk is hybride ondernemerschap niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Sterker nog, hybride ondernemerschap is soms best een uitdaging. Zo zijn heel wat experts minder positief over het hybride ondernemerschap, want hoe kun je nu excelleren in twee banen tegelijk?! 5 tips om een succes te maken van jouw hybride ondernemerschap zodat je happy, healthy en productive kunt ondernemen:
-
Stel realistische doelen
Als hybride ondernemer heb je ook maar 24 uur in één dag en 168 uur in een week en die heb je te verdelen over twee ‘banen’. Het is dan ook belangrijk dat je als hybride zzp’er realistische doelen stelt die passen in het timeframe dat je hebt om je doelen te behalen. Prima om ambitieus te zijn, maar blijf realistisch zodat je jezelf niet ontmoedigt en demotiveert om aan je business te blijven bouwen. Het kan helpen vaste dagen in de week te reserveren dat je aan je business werkt. Dat klinkt goed in theorie, maar is het ook haalbaar in de praktijk? De ene week gaat het beter dan de andere, sta jezelf toe hier flexibel in te zijn en te groeien in zelf-leiderschap. Pak de leiding en deel je werkweek efficiënt in. Zorg voor voldoende tijd om enerzijds deel te nemen aan vergaderingen met collega’s en anderzijds om nieuwe klanten te ontmoeten en aan je business te bouwen.
-
Goede afspraken met jouw werkgever en collega’s zijn key
Vaak heb je als werknemer de verplichting te melden wanneer je nevenactiviteiten uitoefent naast je baan in loondienst. Goed om hier even bij stil te staan, want wat je zeker niet wilt, is gedoe met de baas. Als er een top-klus voorbijkomt en je jouw agenda moet omgooien, is het fijn als je werkgever je ook die ruimte geeft. Wanneer je parttime in loondienst werkt, bespreek dan met je leidinggevende en collega’s bij welke meetings je aanwezig bent of op welke uren je bereikbaar bent. Naast flexibiliteit in de agenda is het ook belangrijk belangenconflict te vermijden. Indien je met jouw eigen bedrijf totaal iets anders doet dan jouw werkzaamheden in loondienst, dan is dit geen probleem. Ligt jouw business in hetzelfde domein als dat van jouw werkgever, ga hierover in gesprek met je leidinggevende. Better safe than sorry.
-
Profiteren van fiscale voordelen
Hoewel werken in loondienst financiële zekerheid geeft, levert ondernemerschap over het algemeen fiscale voordelen op. Zo kun je als ondernemer (nog) gebruiken maken van de ondernemersaftrek wanneer je het urencriterium haalt dat is vastgelegd door de Belastingdienst. Het urencriterium houdt simpelweg in dat je minimaal 1225 uren per kalenderjaar besteedt aan werkzaamheden voor jouw onderneming. Stel dat je 50 weken per jaar aan het werk bent, dan komt dat neer op circa 25 uur per week. Dit betekent dat het realistisch is maximaal drie dagen (24 uur) in loondienst te spenderen, wil je het een beetje duurzaam inrichten. Werk je meer dan 24 uur in loondienst en is het halen van het urencriterium niet realistisch, dan zul je dat terugzien in je belastingbrief. Hoogstwaarschijnlijk wordt de omzet van je business flink belast. Slim om hier bewust over na te denken en je werkweek zodanig in te richten dat je als hybride ondernemer profiteert van de financiële zekerheid uit loondienst én de fiscale voordelen uit het ondernemerschap.
-
Kruisbestuiving tussen werknemerschap en ondernemerschap
Misschien niet zo evident, maar toch de moeite waard eens na te denken hoe je tegelijkertijd kunt excelleren als werknemer en ondernemer. Stel jezelf de vraag: op welke manier kan ik mijn kennis, vaardigheden, talenten en netwerk inzetten zodat ik floreer in zowel mijn business als in loondienst? De context is verschillend, maar wellicht is het best mogelijk kruisbestuiving te creëren. Laten we het verduidelijken met een voorbeeld: stel dat je als onderzoeker werkzaam bent op een universiteit en daarnaast consultancy aanbiedt als ondernemer. Door het groeiende netwerk in de praktijk als consultant, kun je samen met de collega’s op de universiteit meer praktijkgeoriënteerde onderzoeksprojecten opzetten. Zo kan je als onderzoeker vervolgens weer extra waardevolle impact leveren aan de praktijk en is de praktijk geholpen met gedegen onderzoeksresultaten. Een duidelijk win-win!
-
Je koers bepalen
Als hybride ondernemer is het van belang steeds helder voor ogen te hebben waarom je doet wat je doet. Wil je graag hybride ondernemer blijven of wil je ooit de overstap maken naar fulltime ondernemerschap? Je hebt er rekening mee te houden dat je mogelijk iets geduldiger moet zijn als het gaat om het behalen van jouw ondernemersdoelen. Je hebt nu eenmaal jouw tijd en energie te verdelen. Het is slim een strategie te ontwikkelen waarmee je uiteindelijk 100% ondernemer kunt zijn, als dat je wens is. Wat staat je te doen om financiële zekerheid in het ondernemerschap te realiseren, hoe vermijd je sociale isolatie als zzp’er en hoe zorg je ervoor dat jouw professionele en persoonlijke ontwikkeling up to date blijft?
Kortom, hybride ondernemerschap vraagt heel wat discipline, zelf-leiderschap en verwachtingsmanagement, maar als je het slim aanpakt, ben je ook als hybride ondernemer happy, healthy en productive!
Over de auteurs
Sanne Netten en dr. Sjanne Marie van den Groenendaal hebben elkaar ontmoet toen ze samen onderwijs verzorgden voor Tilburg University en hebben nu hun expertise gebundeld. Ze hebben vanuit de wetenschap en de praktijk een nieuwsgierigheid ontwikkeld naar hoe zzp’ers duurzaam ondernemen. Oftewel: hoe zorgen zzp’ers ervoor dat ze gezond, gelukkig en productief zijn in hun ondernemerschap? De combinatie van inzichten uit het recent afgeronde promotieonderzoek naar de loopbaanontwikkeling van zzp’ers van Sjanne Marie en de expertise van Sanne op het gebied van de positieve psychologie vormt de basis van hun samenwerking. Met veel plezier en enthousiasme inspireren zij zzp’ers om meer van binnenuit te ondernemen: doen waar je écht goed in bent en energie van krijgt!
Verbind je met ons Haert-netwerk en ontvang als eerste een melding bij mooie nieuwe opdrachten.